Hafner House by Hornung and Jacobi Architecture

Hafner House by Hornung and Jacobi Architecture

View Over Courtyard of Hafner House (visualisation by Peter Guthrie

Hafner House is a design proposal by Hornung and Jacobi Architecture for a quiet retreat in a secluded portion of the Southern German countryside. The surrounding forest, and the steep variation in land height that spans the structure offers a degree of screening, although privacy clearly wasn’t a priority for the clients given the quantity of floor to ceiling windows which line Hafner House.

Hafner House Exterior  Decking

Floor to Ceiling windows surrounding Hafner House

Side view of Hafner House designed by Hornung and Jacobi Architecture

It’s worth noting that these aren’t actually photographs of a finished house, but instead illustrative renderings created during the design process of the proposed Hafner House concept. These visualisations were produced by Peter Guthrie — truly the master of 3D renderings at the present moment — who was also responsible for the images we have seen on previous projects featured on Homeli. These are TIND Prefabricated Houses by Claesson Koivisto Rune and TWINS: Houses in Five Parts by William O’Brien Jr which you can peruse at your leisure.

But back to the main event. Hafner House was designed as a linear dwelling running around a horseshoe floor plan. Hornung and Jacobi Architecture envisioned an internal ‘courtyard’ with a retaining wall of ferns at the heart of this U-shape and a set of stairs offering access to the raised living space. There’s a 3 metre variation in height between the upper and lower levels of the site, and Hafner House features an extraordinary cantilevered corner which spans this disparity.

Cantilevered Corner Car Shelter of Hafner House

The abstracted shape of the gabled roof draws an analogy to the surrounding roof typologies, which is common in Southern Germany. The transformation to an open cubic design made a maximum size of openings possible, as well as the visual merging of living and nature.Hornung and Jacobi Architecture

Internal Courtyard of U-shaped Floorplan with wall of Ferns

A discrete door is nestled amongst this wall of ferns and serves as a main entrance to the dwelling. It leads to a small underground entrance hall with an adjoining storage room, as well as stairs up to the main living area, while separate guest accommodation exists at ground level at the opposing end of Hafner House down another flight of stairs.

Hafner House in the evening

Hafner House by Hornung and Jacobi Architecture

Minimalist Interior Deisgn of Hafner House Rendering by Peter Guthrie

Hafner House Floorplan by Hornung and Jacobi Architecture

Hafner House Rendering by Peter Guthrie

Hafner House designed around two land levels

Share this Post

Tagged: , ,

Leave a Comment