Pobble House in Dungeness by Guy Hollaway Architects

Larch TImber Clad Exterior of Pobble House in Dungeness, Ashford

This dwelling is situated in Dungeness, a large headland on the Kent coast which curiously enough qualifies as Britain’s only desert. It’s home to a large expanse of pebbles — the name ‘Pobble House’ is actually derived from the old Kentish word for pebble — as well as a wilderness of hardy coastal plant species and a smattering of unconventional structures including Dungeness Nuclear Power Station. This alien landscape of rough vegetation and weathered structures is strangely beautiful and is a sought after area for artists.

Symetrical Windows of Pobble House by Guy Holloway Architects

Glass Bridge between Seperate Larch Clad and Fibre Cement Board Volumes

There are strict planning regulations on Dungeness owing to the area’s special scientific (SSSI) and cultural importance. The local policy states that any new buildings need to be replacing existing structures with the same dimensions, hence Pobble House is composed of several distinct volumes that have been combined to form a single dwelling.

Pobble House with Dungeness Nuclear Power Plant in Background

Minimalist Interior of Pobble House by Guy Holloway Architects

Pobble House forms a beautifully crafted home which seeks to continue Dungeness’s curious architectural legacy.Guy Hollaway Architects

Coastal Wildflowers on Dungeness Shingle Beach

View of Dungeness Lighthouse from Pobble House

Cor-Ten Rusted Steel Facade

Guy Hollaway Architects also used exterior materials that are sympathetic to Dungeness’ unique vernacular of weather-beaten shacks and rusted industrial fishing equipment. One facade of Pobble House is finished in Cor-ten panels, a special steel alloy that is intended to weather over time in order to form a coating of stabilised rust. The remainder of the structure is covered with fibre-cement and larch timber cladding that will fade to silver as it is weathered to match the fibre-cement.

Three Volumes Making Up Pobble House in Dungeness

Pobble House is actually raised slightly above the ground of concrete columns so as not to cause lasting disfigurement to Dungeness’ unique shingles. Amazingly the project had a budget of just £250,000, a remarkable achievement given the quality of finish of the interior spaces. It was completed in 2014 when it was shortlisted for the Sunday Times British Homes Awards, and was also the winner of the RIBA South East Award 2015.

You can now also rent out Pobble House for your holiday.

Pobble House Interior with Views over Dungeness Headland

Decking and Cor-Ten Steel Module

Share this Post

Tagged: , , , , ,


  1. Anthony b laws

    All of theses dwellings are awesome just wish I’d be able to afford one ,hope one day fingers crossed

Leave a Comment